Eng

نکستل

مستنداتمستندات حقوقی

مالکیت کد منبع

در قراردادِ معمولِ پروژهایی که با کدنویسی تخصصی انجام می‌شوند، نکستل کد منبع را نزد خود محفوظ داشته و فقط نرم‌افزار ساخته شده نهایی را در اختیار صاحبان پروژه قرار می‌دهد مگر آنکه کد منبع نیز به مبلغی افزون بر قیمت پروژه خریداری گردد.

این امر از مختصات نکستل نبوده و بسیاری از پیمانکاران دیگر نیز بر همین رویه‌اند. با این حال در این سند، به اقتضای روحیه شفافیت با مشتری، جوانب موضوع را بررسی می‌کنیم.

آیا این سند برای شما مناسب است؟

چنانچه امور مربوط به مهندسی نرم‌افزار از حیطه تخصص شما خارج است و یا قصد خارج شدن از پشتیبانی‌های متعارف نکستل را ندارید، نیازی به مطالعه سند حاضر نداشته و می‌‌توانید از مطالعه آن صرف نظر کنید.

کد منبع چیست؟

در این سند اصطلاح «کد منبع» را به معنای عام «حاصل کار مهندسین نکستل» استعمال می‌کنیم که شامل تمامی کدهای نوشته شده و پیکربندی‌های انجام شده‌ای (و...) می‌شود که به صورت Build یا Minify (یا...) نشده و قابل مطالعه و توسعه توسط سایر متخصصین حوزه نرم‌افزار باشد.

لازم به ذکر است که اصطلاح «کد منبع» نباید با اصطلاح «زیرساخت نرم‌افزاری» خلط شود چرا که زیرساخت نرم‌افزاری به بخشی از کد منبع اطلاق می‌گردد.

آثار مشمول حفظ کد منبع

تمامی آثاری که از زیرساخت نرم‌افزاری نکستل (که حاصل سال‌ها تلاش و توسعه پیوسته است) استفاده می‌کنند شامل قانون حفظ مالکیت کد منبع می‌شوند.

بنابراین پروژه‌هایی که احیانا عمده آن‌ها با نرم‌افزارهای از پیش ساخته شده اجرا می‌شوند (مانند پروژه‌های ارزان قیمتی که در آن‌ها فقط نیاز است قالب وردپرس نصب شود) از این قانون مستثنا می‌باشند. در این دست آثار، نکستل مالکیتی بر کد منبع نخواهد داشت هرچند لازم است جهت جلوگیری از ابطال پشتیبانی نکستل ملاحظات لازم صورت پذیرد.

چرا کد منبع را حفظ می‌کنیم؟

دلیل عمده حفظ کد منبع، به کار گرفته شدن زیرساخت نرم‌افزاری نکستل در آن است.

توسعه این زیرساخت، پروسه‌ای بس زمان‌بر و بس هزینه‌بر برای نکستل بوده و چنانچه بخواهیم این هزینه‌ها در تک تک پروژه‌ها لحاظ کنیم (و به تبع آن کد منبع تک تک آثار را نیز در اختیار صاحبان پروژه قرار دهیم)، قیمت خدماتمان از افلاک سر درآورده و همکاری با نکستل برای طیف وسیعی از صاحبان ایده از توجیه اقتصادی خارج می‌گردد.

نتیجتا و به عنوان راه حل بر آن شدیم تا از نشر کد منبع خودداری کرده و فقط کسری از هزینه‌های آن را از صاحبان پروژه دریافت کنیم و برای سودآوری روندی بلند مدت پیش گیریم.

آیا نیازی به کد منبع هست؟

تجربه نکستل در طول بیش از یک دهه خدمت در عرصه نرم‌افزار نمایان ساخته که در اکثر قریب به اتفاق موارد، صاحبان پروژه مطلقا هیچ نیازی به دسترسی به کد منبع نداشته و تمامی نیازهای پروژه از طریق پشتیبانی‌های متعارف نکستل و یا با عقد قراردادهای متوالی مرتفع می‌گردد.

خرید و دسترسی به کد منبع امری تخصصی بوده و اقدام به آن، از جهات بسیاری پیچیدگی‌هایی هم از نظر فنی و هم به لحاظ حقوقی ایجاد می‌کند.

خرید کد منبع

خرید کد منبع تنها طی قراردای جداگانه میسر است و طی آن باید هزینه‌هایی که نکستل از این جهت متحمل می‌شود جبران گردیده و طرفین در جزئیات موضوع به توافق رسند. از جمله ملاحظاتی که باید در نظر گرفته شود می‌توان به هزینه توسعه زیرساخت، روند بروزرسانی زیرساخت، روند ادامه پشتیبانی نکستل، شرایط و محدودیت‌های نشر مجدد کد منبع و... اشاره کرد.

سوالی دارید؟

اگر درباره محتوای این صفحه یا هر چیز دیگه‌ای سوالی دارید خوشحال می‌شیم جواب بدیم :)